Dereotu Zayıflatır mı?
23 Temmuz 2024

Dereotu Zayıflatır mı?


Dereotu, maydanoz türünden bir bitki olup, Türk mutfağının vazgeçilmez çeşnilerindendir. Kendine has farklı bir aroması vardır. Genellikle salata malzemesi olarak kullanılan dereotu, E ve C vitaminleri bakımından zengindir. Yemeklerde, poğaça ve böreklerde, soğuk mezelerde kullanılır. Dereotunun hem yaprakları hem de tohumları kullanılabilir. Dereotu, tıbbi yönden vücuda faydalı bazı bileşikleri bünyesinde barındırır ve bu nedenle ilaç niyetine de kullanılabilir.

Dereotunun içeriğinde bulunan yağlar, antibakteriyel ve antioksidan özelliklerinden dolayı kanserle mücadele edebilir ve kansere neden olan bazı unsurları ortadan kaldırabilir. Dereotu, kanserle mücadele ettiği gibi birçok hastalığa da iyi gelir ve bunlardan biri de zayıflamaya yardımcı olmasıdır.

Rejim yapmamızı engelleyen unsurlardan biri de iştah açıklığıdır. İştahı kapatmak için dereotunun muhteşem etkisinden yararlanılabilir. Bu sayede daha rahat rejim yapılabilir. Rejim yaparken iştahı kontrol altında tutmak önemlidir. Ancak birçok insan iştahını kontrol altında tutamaz ve yemek yeme isteğine karşı koyamaz. Dereotunu öğünlerden 15-20 dakika önce bir tutam yiyerek iştahınızın kapanmasına yardımcı olabilir ve 10 dakika sonra tokluk hissi oluşabilir. Böylece daha az yemek yer ve daha çabuk kilo verebilirsiniz. Tabii bu arada dereotunun organik olmasına özen gösterilmeli, çünkü kısırlaştırılmış tohumlar kullanıldığında tohum elde edilemez.

Dereotunun Bilinmeyen Faydaları

Şifa kaynağı dereotunun birçok bilinmeyen faydası vardır. Kendine has ve değişik kokusu nedeniyle birçok et yemeği, balık, sos, salata, çorba ve poğaçalarda kullanılır. Dereotunun E ve C vitamini açısından zengin olduğu ve şifa kaynağı olduğu birçok doktor tarafından açıklanmıştır. İyi bir yatıştırıcı, hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri bulunan dereotu, nefes açmakta ve kötü ağız kokularından kurtulmaya yardımcı olur. Dereotunun bir çay kaşığı tohumunun çiğnenerek yutulması da aynı etkiyi gösterir. Dereotunun aynı zamanda mide kramplarına ve spazmlara da iyi geldiği bazı doktorlar tarafından açıklanmıştır. Dereotu tohumunun aynı zamanda kusma, karın şişmesi ve hıçkırık gibi hastalıklara da iyi geldiği söylenmiştir. Aynı zamanda vücuttaki toksinleri atar, anne sütünü artırır ve gaz oluşumunu engeller. İdrar söktürür, ağrı ve krampları engeller. Bedeni kuvvetlendirir, çayı uykusuzluğa iyi gelir. Adet kanamasını düzenler, siniri ve stresi dengeler ve bunlara benzer birçok faydası olduğu açıklanmıştır. Tabii bazı konularda dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Hamilelerin dikkat etmesi gerekir, çünkü düşüğe neden olabilir.

Sonuç

Dereotu, hem lezzetli bir gıda maddesi olarak hem de sağlık açısından önemli faydalarıyla dikkat çeker. Zayıflamak isteyenler için iştah kapatıcı etkisiyle diyetlerde destekleyici bir rol oynayabilir. Ancak her gıda maddesinde olduğu gibi dereotunun da organik ve doğru şekilde tüketilmesi önemlidir. Ayrıca, hamilelik gibi özel durumlarda dikkatli olunması gerektiği unutulmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dereotu Hamileler Yiyebilir mi?

Dereotu Hamileler Yiyebilir mi?

Editörün Seçtiği

Dereotu Nasıl Ekilir?

Dereotu Nasıl Ekilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Saksıda Dereotu Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda Dereotu Nasıl Yetiştirilir?

İbrahim Saraçoğlu Dereotu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

İbrahim Saraçoğlu Dereotu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Dereotu Faydaları Nelerdir?

Dereotu Faydaları Nelerdir?

Dereotu Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yoğurt Dereotu Zayıflatır mı?

Yoğurt Dereotu Zayıflatır mı?