Dereotu Bitkisi Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Dereotu Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Dereotu bitkisi, salatalarda çok tercih edilen bitkiler arasında olan dereotu, tıpkı maydanoz gibi adeta vitamin ve mineral deposudur. Akdeniz Bölgesi, Rusya'nın güneyi ve Batı Afrika'da doğal olarak yetişen bitkilerden biridir. Manganez, kalsiyum, demir, A ve C vitamini açısından zengin içeriğe sahiptir. Bu etkileriyle bedenin sağlığını korur. Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Kalsiyum içeriğiyle kemik hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kalori değeri oldukça düşük olduğu için zayıflama listesinde de sıkça kullanılmaktadır.

30 gr Dereotu bitkisinin besin değerleri nelerdir?
  • Günlük C vitamini gereksiniminin %40'ını karşılar.
  • A vitamini ihtiyacının %43'ünü karşılar.
  • B6 vitamini ihtiyacının %3'ünü karşılar.
  • Niasin ihtiyacının %2'swini karşılar.
  • Folat ihtiyacının %11'ini karşılar.
  • Kalsiyum ihtiyacının % %6'sını karşılar.
  • Potasyum ihtiyacının %6'sını karşılar.
  • Bakır ihtiyacının %2'sini karşılar.
  • Manganez ihtiyacının %18'ini karşılar.
  • Fosfor ihtiyacının %'2'sini karşılar.
  • Riboflavin ihtiyacının %5'ini karşılar.
  • Çinko ihtiyacının %2'sini karşılar.
  • Aynı şekilde 30 gram dereotu bitkisi sadece 12 kalori içerir. Besin lifi bakımından oldukça zengin olan bitki bu özelliğiyle kabızlık gibi sindirim problemlerine karşı iyi gelir.
Dereotunun bitkisinin faydaları nelerdir?

Sindirim problemlerine karşı birçok toplumda kullanılan dereotu bitkisi sindirime bağlı gelişen mide kramplarına ve mide ağrısına faydalıdır. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre dereotu bitkisi mide asidi üretimini baskılar. Bu özelliğiyle ülser gibi oluşumlara karşı iyi gelir. Aynı zamanda gaz giderici, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır.

Hayvanlar kullanılarak yapılan bir çalışma sonrasında dereotu bitkisinin trigliserit değerini %50, kolesterolü ise %20 oranında düşürdüğü ortaya konulmuştur.

Lokal anestetik ve antiseptik etkisiyle bilinen dereotu bitkisi diyabet hastalarında kan şekerini düşürmek için kullanılabilir. Fakat bu alanda yapılan çalışmaların sayısı oldukça azdır.

Dereotu bitkisinin içerisinde bulunan bazı bileşenler vücuttaki toksinlerin temizlenmesini sağlar. Özellikle sigara kullanan ve sigara dumanına maruz kalan kişilerin vücudunda oluşan olumsuzlukları ve hasarı azaltmak için uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Mikrop gelişimini engelleyici etkisi olan dereotu bitkisinden elde edilen yağın, çalışmalar sonucunda vücuttaki bazı mikropların gelişimini önlediği açığa çıkmıştır.

Dereotunun içerisinde yer alan uçucu yağlar inanılmaz etkilere sahiptir. Sedatif ve hiptonik uyarıcı etkisi vardır. Bu etkisi sayesinde sakinleşmeye yardımcı olur. İçerisinde yer alan B vitamini ve uçucu yağlar sayesinde geceleri rahat uykuya dalmayı sağlar.

Dereotu bitkisi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini mikrop ve enfeksiyonlara karşı korur.

Dereotu bitkisi hıçkırığa karşı iyi gelir. Hıçkırık gazların yemek borusundan yukarıya doğru kaçması sonucu oluşur. Bazı alerjenler ve sinirsel bozukluklar da hıçkırığa yol açabilir. Hıçkırığa yol açabilecek her iki durum karşısında da dereotu bitkisi faydalı olur.

Dereotu bitkisi ishali önler. İçeriğinde yüksek oranda bulunan uçucu yağlar mikropların yol açtığı ishale karşı faydalıdır. Ayrıca dizanterine karşı aletrnatif bir tedavi olarak kullanılabilir. Dizanterine enfeksiyonların yol açtığı bir problemdir. Mantar enfeksiyonunu önlemek için dereotu bitkisi kullanılabilir.

Dereotu bitkisi artrit problemlerine karşı iyi gelir. Gut, romatizmal artrit ve artrit ağrılarına karşı dereotu kullanılabilir. Bitkinin anti-inflamatuar etkisi vardır.

Ağız bakımı için dereotu bitkisi kullanılabilir. Birçok sprey, ağız fısfısı içeriğinde dereotu kullanılmaktadır. Ağızda oluşan bakteri ve mikropları yok edici etkisi vardır.

Dereotu bitkisi nasıl kullanılır?

Dereotu bitkisi salatalarda, çay şeklinde hazırlanarak, yoğurt ya da cacığa eklenerek, sade olarak çiğnenerek ya da suyu kaynatılarak kullanılabilir. Tazeliğini ancak 2-3 gün kadar muhafaza edebilen dereotu bitkisi kurutularak da farklı yemeklerin içerisinde kullanılabilir. Kabak dolması, kabak yemeği dereotu bitkisinin kullanıldığı yemekler arasındadır. Kurutulmuş dereotu uygun şartlarda muhafaza edildiğinde 6 ay tazeliğini koruyabilir.

Dereotu bitkisinin zararları nelerdir?

Bitkinin bilindik bir zararı yoktur. Ancak aşırı tüketilmemelidir. Aşırı tüketime bağlı olarak, cilde uygulandığında cilt tahrişine yol açabilir. Taze kaynatılan dereotu suyu cildi güneş ışınlarına karşı hassaslaştırabilir. Bu etkisi cilt kanseri ve güneş yanığı olanlar için risk taşır. Gebelik döneminde tüketilen ölçülere mutlaka dikkat edilmelidir.

Dereotu Bitkisi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dereotu ile Zayıflama Yöntemleri

Dereotu ile Zayıflama Yöntemleri

Güncel

Dereotu Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Dereotu Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dereotu Hamileler Yiyebilir  mi?

Dereotu Hamileler Yiyebilir mi?

Dereotu Neye İyi Gelir?

Dereotu Neye İyi Gelir?

Dereotu Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Dereotu Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Dereotu Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Dereotu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Dereotu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?