Dereotu Salatası Salata, Türk mutfağının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Neredeyse her yemeğin yanında yer alabilen bir garnitürdür. Birçok farklı malzemeden salatalar hazırlayabiliriz. Çeşitli bitki ve sebzelerin birleşimiyle yapılan salatalar sofralarımızın baş köşesine yerleşir. Yemeklerimize ve mevsimlerine göre farklı bitki ve sebzelerle salata yapabiliriz. Çoğumuz çoban salatayı severken, kimimiz yoğurtlu veya mevsim salatayı tercih edebiliriz. Keskin aromalı bitkilerle de enfes salatalar hazırlayabiliriz. Örneğin, zahter salatası veya dereotu salatası gibi. Dereotu salatası, taze dereotu ile hazırlanan oldukça lezzetli bir salatadır. Sebze yemeklerinden ziyade, kebapların yanında da oldukça uyumludur. Dereotunun sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını düzenler, cilde parlaklık verir. Ayrıca birçok kadın hastalığı için dereotu kürleri hazırlanır ve tüketilir. Bu kadar faydası olan bir bitkiyi beslenme düzenimizden eksik etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Hem yemeklerimde bolca kullanıyor hem de salatasını yapıp sevdiklerimle paylaşıyorum. Bu enfes salatayı denemek isterseniz, paylaştığım tarife uymanız yeterli olacaktır. Dereotu Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Dereotu Salatası Nasıl Yapılır? Öncelikle yumurtaları küçük bir tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yumurtalar kaynarken, dereotunu ayıklayıp yıkıyoruz. Yıkadığımız dereotunu büyük bir kaseye koyup su dolduruyoruz ve bir kaşık sirke ekliyoruz, bir kenara alıyoruz. Daha sonra marulu ve taze soğanı da yıkayıp sirkeli suda beklettiğimiz dereotunun içine ekliyoruz. Bu şekilde bir süre beklettiğimiz sebzeleri tekrar duru su ile yıkayıp, dereotunu ince kıyıp derin bir kaseye koyuyoruz. Daha sonra marulu ve taze soğanı da olabildiğince ince kıyıp dereotunun içine ekliyoruz. Çekirdeğini çıkartıp ince doğradığımız zeytinleri ve mısır konservesini de ekliyoruz. Haşladığımız yumurtalardan birini iri iri doğrayıp dereotu salatasına ekliyoruz. Ayrı bir yerde küçük bir kasenin içine zeytinyağı, limon suyu, tuz ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız sosu salataya ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız dereotu salatasını şık bir servis tabağına alıp, ayırdığımız bir adet yumurtanın kabuklarını soyup halka şeklinde dilimledikten sonra salatanın üzerine diziyoruz. Dilersek domates kabuğu veya çeşitli sebzelerle süsleyebiliriz. Hazırladığımız enfes dereotu salatasını yemeklerinizin yanında servis yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun. |
Cangül
12 Temmuz 2024 CumaDereotu salatasının faydalarını okurken gerçekten etkilendim, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve cilde parlaklık vermesi harika. Ama acaba bu salatayı tam olarak hangi yemeklerin yanında daha iyi gideceğini söyleyebilir misiniz? Örneğin, kebapların yanında uyumlu olduğunu belirttiniz, başka hangi yemeklerle iyi bir kombinasyon olur?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Cangül,
Dereotu salatası gerçekten hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek. Kebapların yanında güzel gittiği doğru, ayrıca balık yemeklerinin yanında da harika bir tamamlayıcı olabilir. Izgara tavuk ya da tavuk sote gibi hafif yemeklerin yanında da dereotu salatasını denemenizi öneririm. Ayrıca, makarna ve pilav gibi karbonhidrat ağırlıklı yemeklerle de uyumlu olabilir. Salatanızın ferahlatıcı etkisi, bu tür yemeklerin ağırlığını dengeleyebilir. Afiyet olsun!