Dereotunun Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Dereotunun Faydaları Nelerdir?

Dereotunun Faydaları

Dereotunun Genel Özellikleri

Anavatanı Asya olan dereotu, tek yıllık bir bitkidir. Ülkemizin her bölgesinde yetişmektedir. Ortalama olarak 120 cm'ye kadar uzayabilen sapı vardır. Keskin kokulu bir bitki olan dereotu, sonbahar aylarında toplanır. Salatalarda ve yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Dereotu çiğ olarak da tüketilebilir. Fosfor, bakır, magnezyum, A ve C vitaminleri, potasyum ve kalsiyum gibi birçok besin öğesini içerir. Ayrıca demir ve çinko bakımından da zengindir. Bir tutam dereotu, bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar ve A vitamini ihtiyacını da önemli ölçüde karşılar. Bu nedenle dereotu, vücudu hastalıklara karşı güçlendirir ve bol kalsiyum içeriği sayesinde kemik kaybına karşı koruma sağlar. Düşük kalorisiyle de zayıflamaya yardımcı bitkiler arasında yer alır.

Dereotunun Sağlığa Faydaları

  • Dereotu, mide bulantıları ve karın ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
  • Ağız kokusuna ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Emziren anneler, sütü artırmak için dereotu kullanabilirler.
  • Bebek ve çocukların gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur.

Dereotunun Sindirim Sistemine Faydaları

Dereotu, sindirim sisteminin çalışmasını destekler ve hazımsızlık, mide ağrıları ve mide kramplarının tedavisinde oldukça faydalıdır. Mide ülserinin verdiği rahatsızlıkları tolere eder ve tedavi sürecini destekler. Dereotu taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilebilir. Salata ve yemeklerin içerisine eklenerek hazmı kolaylaştırır.

Dereotunun Uykusuzluğa Faydası

Dereotunun içeriğinde B vitamini ve önemli miktardaki uçucu yağlar bulunur. Bu yağlar sayesinde, geceleri rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur. Aynı zamanda sinir sistemini sakinleştirir.

Dereotunun Kemiklere Faydası

Dereotu, zengin miktarda kalsiyum içerir ve bu nedenle kemik sağlığı için çok faydalıdır. Kemiklerde oluşabilecek mineral kaybına izin vermez. Her yıl yüz binlerce kişinin yakalandığı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çocukların kemik sağlığını korur ve sağlıklı iskelet yapısı için gerekli olan vitaminleri, kalsiyumu ve diğer mineralleri sağlar. Yaşlılıkta oluşan kemik erimesi veya kemik zayıflaması rahatsızlığına da faydalıdır.

Dereotunun Gaz Rahatsızlığına Faydası

Dereotunun diğer bir özelliği de aşırı gaz rahatsızlığını giderebilmesidir. Aşırı gaz birikimi, göğüs ağrılarına neden olabilir ve diğer organlara baskı yaparak tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Dereotu, aşırı gazın giderilmesine ve sağlıklı bir şekilde vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.

Dereotunun Ağız Rahatsızlıklarına Faydaları

Dereotunun içindeki uçucu yağlar, doğada mikrop öldürücü olarak kullanılır ve antioksidan içerir. Dereotunun tohumları ve yaprakları, ağız ve nefes spreyleri olarak kullanılabilir. Bu özellikleri sayesinde ağızda bulunan mikropları ortadan kaldırır ve alerjik sorunları giderir.

Dereotunun Bağışıklık Sistemine Faydaları

Dereotu, vücuda çok sayıda fayda sağlar. Bütün vücutta mikrobik enfeksiyonlara karşı direnç sağlar ve bağışıklık sisteminin mikrop ve enfeksiyon sorunlarıyla mücadele etmesine yardımcı olur.

Dereotunun İshale Faydaları

İshal, hazımsızlık sorunlarından dolayı ortaya çıkar. Hazımsızlık sorunları yaşayanlar için dereotu çok faydalıdır. İçerdiği zengin miktarda uçucu yağlar sayesinde mikropların oluşumunu ortadan kaldırarak ishali durdurur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dereotu Böbreğe Zararlı mı?

Dereotu Böbreğe Zararlı mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dereotu Zayıflatır mı?

Dereotu Zayıflatır mı?

Dereotu Basur Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Basur Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Basur Dereotu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Basur Dereotu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Dereotu Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Kurutulmuş Dereotu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kurutulmuş Dereotu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yoğurt Dereotu Zayıflatır mı?

Yoğurt Dereotu Zayıflatır mı?