Dereotu Neye İyi Gelir?
22 Haziran 2024

Dereotu Neye İyi Gelir?


Dereotu, özellikle salataların vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Zengin vitamin ve mineral içeriği ile bilinen dereotu, lif oranı bakımından da kabızlığı giderici etkiye sahiptir. 28 gramında sadece 12 kalori içeren bu bitki, zayıflama isteği olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Çoğu bölgede doğal olarak yetişebilen dereotu, demir, manganez, kalsiyum gibi mineraller ve A, C vitaminleri bakımından zengindir ve vücuda sayısız fayda sağlar. Vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasında, kalsiyum ihtiyacının giderilmesinde ve kemik kaybının önlenmesinde etkilidir. Bir avuç kadar dereotu tükettiğinizde, ihtiyacınız olan kalsiyumun %6'sını, A vitamininin %43'ünü ve C vitamininin %40'ını karşılayabilirsiniz.

Sindirime Faydaları

Dereotu, sindirim sorunlarında yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Özellikle mide ağrısının ve mide kramplarının azaltılmasında oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalarda, dereotunun mide asidinin salgılanmasını baskılayarak ülser gibi oluşumları engellediği belirlenmiştir. Ayrıca, dereotu yağının sedatif, gaz giderici ve antispazmodik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Kolesterol Düşürücü Etkisi

2008 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, dereotu yapraklarının kandaki trigliserit oranını %50, total kolesterolü ise %20 seviyesinde azalttığı tespit edilmiştir. Bu araştırmada dereotu yapraklarının özütü kullanılmıştır. Ancak dereotunun kendisi de düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü düşürebilir.

Şeker Düşürücü Etkisi

Dereotu, içeriğinde bulunan öjenol maddesi sayesinde şeker hastalarının kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Öjenol, antiseptik ve lokal anestezik olarak kullanılan bir fenoldür. Dereotunun bu faydası hakkında günümüzde araştırmalar yapılmaya devam etmektedir.

Antioksidan Etkisi

Dereotu, vücuttaki toksinlerin atılmasında etkili olan enzimlerin üretimini tetikleyen bileşenler içerir. Özellikle sigara dumanının vücutta yarattığı hasarı azaltmak için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Antimikrobiyal Etkisi

Yapılan bazı araştırmalarda, dereotunun mikroplar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Dereotu yağı üzerinde yapılan bu araştırmalarda, mikrop gelişimini önlediği konusunda olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmalarda, buğday ve arpa gibi tahıl tanelerinde bulunan mikroplar üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.

Dereotunun yararlı etkileri, yapraklarından, tohumlarından ve yağından sağlanabilir. Dereotu tohumu lezzet olarak biraz acımtıraktır. Her mevsim bulunabilen dereotunun taze olarak tüketilmesi daha pratiktir. Aldıktan sonra tazeliğini 2-3 gün koruyan bu bitki, güneş almayan yerde ve ağzı kapalı kapta saklandığında dayanıklılığını artırır. Dereotunu salatalarda, yoğurtla, ekmek yapımında, sandviçlerde ve menemen gibi yiyeceklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle yemek sonrasında tüketildiğinde mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Düzenli olarak, abartmadan dereotu tüketmenizde sakınca yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni